Re: Akterpropellrar

skrivet av Ingemar E. 2004-08-27 som kommentar till Akterpropellrar skrivet av Leif Ahrgren:

Det är 2 st MinnKota "Endura 30" som jag modifierat (hur kan ses under "diverse" i menyn). Kostar ett par tusen styck om man köper dem nya. Finns dock lite begagnat från tid till annan på bl a "Blocket". Köps i Marinbutikerna, fiskeställen o.s.v.

Jag har som framgår av beskrivningen bara använt högsta hastigheten, och alltså två ledningar till varje motor. Polvänds motorn kör den baklänges. Motorernas ledningar är ihopkopplade men vända - går den ena framåt backar den andra.

Ja, manöverförmågan har förbättrats. I synnerhet när det gäller att backa upp mot vinden, ta sig backandes ut åt "fel" håll (dit båten INTE vill p.g.a. propellerns sidkraft) o.s.v. Det finns dock en nackdel: Motorerna är för svaga för en båt på över 4 ton. De ger bara 0,8 hk. Är det någorlunda lugnt väder fungerar det, men ligger vinden på händer inte så mycket.

Men de har också en otrolig fördel - det är nästan ljudlöst. Bogpropellern på 4hk låter som alla andra (tröskverk) men ger å andra sidan mer än tillräcklig kraft. Den är trots allt det vi använder för de flesta justeringarna, men vid backning och vissa stökiga/trånga tilläggningar är akterpropellrarna värda varenda krona.

Vi kommer sannolikt att byta ut dem i vinter mot en "riktig" för att få mer kraft. Bra vill ha mer ;-). Åtminstone den ena akterproppelern kommer att få tillbaka sitt skaft och få fortsatt tjänstgöring på en gummijolle (tror jag). Fick idag reda på att Sleipner kommer med en aktertunnel till sina mindre propellrar, och en sådan kommer få alldeles utmärkt plats. Annars hade vi tänkt att plasta en själva.....

Summering: Vi tycker de är värda varenda krona, men just våra är lite klena för vissa situationer så de kommer att uppgraderas.Svar på detta inlägg:


[ Hem/startsidan ] [ Alla meddelanden ] [ Hjälp ]

Skriv ett svar:

Namn:
E-mail:
Rubrik:
Kommentar:
Ev. länk:
Ev. länktitel:
Ev. bildlänk: