Bilder och projekt 2023 - Skilsø 35 Panorama

Kom du hit via en sökmotor och saknar meny m.m. till vänster ?  Här är hem/startsidan.

Båten är ju i princip "klar" nu, så det händer inte så mycket i denna Båtdagbok/blogg.
Men vissa förbättringar och inte minst underhåll kommer ju alltid att behövas.

Ett sådant är bordet jag gjorde för akterdäcket för ett par år sedan. Den vitlaserade ytan är ganska känslig för fläckar och lacken jag använde gav inte den där riktigt hårda ytan som man skulle vilja ha.

Har därför slipat ner det och lackat med en hårdare, alkydbaserad halvmatt lack i flera lager. Visst blev färgen lite mörkare, men jag tror inte det gjorde något. Och nu är det väldigt mycket tåligare.

Ny/extra badstege:

Som standard har båten givetvis en räddningsstege (CE-krav). Denna är infälld under badplattformen.

Tyvärr går den ut mot styrbordsidan, dvs den sida som man helst lägger mot brygga om man långsidesförtöjer eftersom dörren också är på denna sida. Och då går stegen inte att fälla ut och använda !   Detsamma gäller om man ligger mellan bommar.

En fungerande bad/räddningssteget är ju ett absolut krav, så en ny, extra stege införskaffas. Denna kommer att sitta rakt akterut, den mest naturliga placeringen för en stege.
Stegen monterad, sedd från undersidan.

Eftersom utrymmet/platsen är god valde jag en rejäl och kraftig stege.  För att lutningen inte skall bli för mycket "bakåt" (badbryggans undersida som den monteras på är ju inte helt horisontell) sitter den yttre kanten inte direkt mot badbryggans undersida, utan 25mm lägre. En U-profil kan anas på bilden, som fungerar som distans.
Stegen säkras inte heller av ett enkelt gummiband som originalstegen, utan här är det en kraftig rostfri bygel som man fäller upp för att kunna dra ut stegen.
Nedfälld stege.
Som synes når den långt under vattenytan och är lätt att kliva upp på även om man skulle vara trött.
Insidan.

Ett par kraftiga brickor (4mm plattjärn/aluminium) sprider ut kraften. Även om utrymmet ser ut att vara stort är det svårt för en normalstor person att krypa in dit, då det sitter en stödpelare för akterdäcket precis ivägen (syns inte på bilden). Skickade in en mycket mindre person än jag själv, och då gick det bra.
För att ta/dra sig upp måste man ha något att hålla sig i. I original och som standard finns inte de extra pollare som syns uppe till höger i bild, och då fungerar faktiskt inte ens originalstegen om man är det minsta trött - man har helt enkelt inget att hålla sig i när man kommer upp en bit på stegen.

Monterar ett extra handtag, som kanske ser lite fult ut men fungerar som just detta "att hålla sig i". Både när man använder originalstegen och den nya.