Verktyg/maskiner

Eftersom jag fått flera frågor om vilka verktyg och maskiner som använts för träarbetet, har jag här gjort en sammanställning på några av dem som underlättar arbetet mycket. Visserligen skulle det varit bra med tillgång till ett snickeri, men lika bra kan också vara tillgång till en slöjdsal. Jag är dock (i likhet med de flesta) i huvudsak hänvisad till att göra samma sak hemma i garaget med en mindre mängd maskiner. Visst har det varit en del bakslag, men det verkar gå vägen. Även om jag inte är snickare.....

När man ser vad trädetaljer kostar att köpa färdiga, kan man gott investera i några extra maskiner och verktyg. I synnerhet som man sannolikt kommer att ha nytta av dem i andra sammanhang också. Med lite tur kan man kanske få låna vissa maskiner och verktyg.

Innan man börjar skall man nog kontrollera vad snickeriet eller varvet skall ha för den färdiga detaljen och sätta det i relation till vilken tid man vill/kan lägga ner (noterat med Påls kamp med förpiksskåpet i färskt minne). Ett exempel är pentryskivans raka snitt, som jag omöjligen kunde gjort lika snyggt själv utan att flisa laminatet. 
 
Byggsåg
Denna maskin är väl värd sina pengar, och går nästan inte att vara utan. Kapar och gerar allt från skivor till smålister. Perfekt för att klyva upp större plankor.
Handöverfräs
Detta verktyg anser jag också vara helt nödvändigt, utan fräs är det svårt att göra profilerade snygga kanter. Med lite träklotsar går den att fästa upp i skruvstycket för att enkelt fräsa profiler på smålister. Minst 800W-maskin och chuck för både 6 & 8 mm bör det vara, men annars inga speciella krav. En fantastisk maskin som öppnar många möjligheter !
Pendelsticksåg
...är en maskin man inte kan leva utan. Användbar överallt. Med olika blad och ställbar pendling kan man såga vad som helst hur som helst. Även den egna sladden....
Spånsug/grovdammsugare
Har man ingen dammsugare i garaget sedan tidigare kan detta vara en vettig kombination. Det dammar och skräpar mycket när man jobbar med trä, och övriga familjen uppskattar inte alltid "snögubben" från garaget.
Kostar inte mer än en vanlig dammsugare men suger allt från vått till torrt. Och väsnas som sjutton....
Oscillerande planslip
..är ett måste. Se dock till att den har spånutsug, det dammar. I synnerhet om man inte ids ta med dammsugaren till båten....
Pelarborrmaskin
Tillhör kategorin "underlättar att ha". Att sätta handborrmaskinen (som ändå behövs) i ett billigt stativ fungerar i princip lika bra.
Kulstöd
Tyckte jag först var ett dyrt och onödigt hjälpmedel, men det är faktiskt värt pengarna. I synnerhet när skivor skall läggas upp för kapning.
Limknektar och skruvtvingar
...går åt. Minst två limknektar (för att spänna luckor vi ihoplimning). Och tvingar kan behövas hur många som helst.

Utöver ovanstående har jag haft god användning av den gamla elhyveln, särskilt när snitten efter byggsågen skall snyggas till.