Tillverkning av luckor



Nedan har jag samlat lite bilder och "steg för steg"-beskrivning på hur jag gjort luckorna i båten. Det är säkert bara ett av alla sätt att göra det på. Ett alternativ som vi tittade på var att köpa köksluckor, men då dessa (i massiv ek) kostar från 500-700:- var det värt ett försök att göra dem själv. Visserligen kanske de inte blir lika snygga som fabrikstillverkade, men de duger åt oss. För just speglade luckor finns ju speciella frässtål, men då jag inte har något sådant och inte eller har hittat ett passande "på sta'n" har jag valt en annan, enklare princip som fungerar med vanliga frässtål.

Att göra en vanlig lucka tar i snitt drygt en arbetstimme/st. Toadörren är gjord enligt samma princip, men i och med storleken och många ingående delar tog den väldigt mycket längre tid.....



 


Första steget är att kapa fram de delar som skall bli luckans ram. För småluckor (som den på bilden) använde jag planhyvlad 15x44, för större luckor 15x69 och för toadörren 22x69. Om man inte fått snitten absolut vinkelräta blir det inte kul att limma ihop luckan senare (har jag märkt).
 



Nästa steg är att kantfräsa den långsida som vetter inåt mot "spegeln". Även mellanstyckenas kortsidor fräses med samma profil (radie c:a 3 mm).
 


Varför blir ändträet ofta bränt ?  Har provat olika varvtal och matningshastighet på fräsen utan framgång. Frässtålet (tvåskärigt) är nytt och skarpt. Om någon fräsexpert läser detta och har tips, tas de tacksamt emot. Visserligen går brännmärkena att putsa bort, men det är lite tidsödande.
 


Efter detta steg skall spåret för den infällda "spegeln" (6 mm ekfanérad plywood) fräsas. Det gäller att komma ihåg att "ytterbitarna" inte skall spårfräsas hela vägen ut till änden. Jo, jag har fått göra om några bitar hittills...
 


Eftersom jag inte har ett bra profilstål som ger bitar som passar i varandra, har jag garderat med pluggning. Märkspetsen (på bilden istucken i ena plugghålet) är ett ovärderligt hjälpmedel för att få pluggarna rätt. Eller i alla fall mera rätt.
(På de senare luckorna har jag struntat i pluggmomentet - enbart limmet gör luckan tillräckligt stark).
 


Efter att ha sågat till en plywoodbit är alla delar klara för sammanfogning och limning.
 

.
Luckan läggs i press. Kontroll och eventuellt justering av plan- och räthet (vinkelhake) bör göras nu.
 


När luckan torkat skall den kantfräsas för att få en snyggare kant. Här använde jag ett profilstål med samma profil som ovan, men med radie 6 mm istället.
 


Slutligen skall luckan lackas (minst två gånger med lätt slipning emellan). Här sitter den färdiga luckan monterad på ett av förpiksskåpen. Pricken över i:et saknas dock ännu på bilden - handtaget eller knoppen.