Dagbok


Arbetet med att göra om stuvutrymmet under salongen till en ny kojplats är nu äntligen nästan klart (22/6).


6/6 Nu är den nya öppningen kantad och klar. Skrovisoleringen är limmad, men det var inte helt lätt att få det snyggt. Utrymmet är aldrig tänkt att vara snyggt från tillverkningen, och underlaget är inte det jämnaste. Men det blev acceptabelt i alla fall.
Det är ett tag sedan sist, men idag var det dags att göra luckor igen. Det extra, luckförsedda skott som skall löpa utefter utrymmets styrbordsida kommer nämligen att förses med två rejäla luckor. Här har vi haft klappboxar/backar stående, och detta stuvutrymmet kommer alltså att vara kvar helt intakt.
För att lättare kunna passa till skottets avslutningar, delades det upp på två. Skarven i mitten får döljas med en list senare.
För att lättare kunna ta sig in/ut andra vägen (upp genom luckan), tillverkades en stege, dock bara med ett fotsteg. För att markera att det är ett ställe att sätta fötterna på, tyckte vi det kunde vara snyggt med en bit durkplywood. Denna har dock mindre snygga kanter, och måste kantas....

Lösningen var enkel. Ur en 22 mm ekplanka frästes ett spår 5 mm in på varje sida, precis lika djupt som durkskivan är tjock. Materialet mellan spåren borrades bort i pelarborrmaskinen, och durkplywoodbiten passade sedan utmärkt infälld i urgröpningen.

8/6 Brädan till höger har allmänt gått under benämningen "stoppa-madrassen-brädan" under lackning m.m. Nu när den är på plats är det kanske lättare att förstå varför. Nu ser man också var kojen hamnar (80 cm bred).
Stegen och skotten är på plats. En ventil till säkerställer genomluftning av sovutrymmet. Innanför i "taket" har ytterligare hål tagits upp, så att defrosteraggregaten kommer att ta sin tilluft från salongen (via pentryts sockel) och inte genom undertryck suga in luft i springorna från maskinrummet.

(Fotot taget genom "nya" öppningen)

Här är stegen och utrymmet sett genom salongsluckan.
Vidvinkeln är inte bra på kameran, men här ser man lite åt andra hållet (förut). Kvar att göra är ett draperi att dra för öppningen samt takbeklädnad.
Utrymmet behöver värme & ventilation. En förgrening är lagd både på gångvärmeaggregat och Eberspächern.

(Fotot taget från utrymmet innanför luckan på bilden ovan och akterut).

Dags att börja med takpanelerna !
15/6 Allt strular. Skrovbeklädnaden räcker inte, inget passar och barnen tramsar på kvällen istället för att sova. Ingen arbetsro, alltså.
Dessutom är det alldeles för trångt att jobba med trä i garaget med en bil ståendes där. De senaste dagarna har den dock fått agera arbetsbänk den också, det är rätt lagom arbetshöjd både på huv och tak på en X1/9:a (förlåt, Fiat....).

Vissa vatten- och varmluftsslangar är för stort arbete att dra om. Jag låter dem därför vara kvar, men gör klädda "lådor" för att dölja dem så gott det går. De passar givetvis inte heller med en gång.

Här går styrkabeln till bogpropellern. Orkar inte flytta den, så det blir en liten bit för att dölja den också. 
Det gamla spolvattenintaget till toan skymtar till vänster (pluggat). I höst när båten kommer upp skall det plastas igen för gott.
22/6 Äntligen klart att användas !  Här syns lite av det nya innertaket också (även luckan är klädd på undersidan). Faktum är att detta blev en av de bättre kojplatserna - avskild och bred (80 cm). Fast den slår ju inte dubbelstickkojen....
Nu saknas bara lite textilier (draperi för öppningen och ett under stickkojen som avgränsning) samt någon form av fjäder för att säkra luckan. Helst skulle jag vilja ha något liknande en gasfjäder, men med lägre kraft (20-50N). Tips mottages tacksamt.
Husvagns-Svensson har en modell, men den har tyvärr för kort slaglängd för att fungera (c:a 40 mm). 

I senare, varvsbyggda NB870 har man tyvärr flyttat fram båda vattentanken och VVB till detta utrymmet, och därmed utnyttjas båtens volym (i mitt tycke) betydligt sämre. De frigjorda ytorna i maskinrummet kan man ju knappast sova i.... 
Möjligen är det ett resultat av att försöka flytta fram tyngdpunkten, något som vi dock inte upplever som något direkt problem.

24/7 Det är semestertider, och som en del upptäckt upptas mina tankar av lite andra projekt just nu. Kanske lite mer prioriterade än båten. Å andra sidan kommer det helt naturligt att bli glesare mellan uppdateringarna när det inte pågår projekt som t.ex denna koj.

Sedan ett par veckor är även ett draperi provisoriskt på plats vid den nya kojen. I vinter skall det sys lite snyggare också.

Här är en som gillar sin nya sovplats.

Barnen gillar att vara här och leka, i synnerhet som man kan dra för så att det blir alldeles mörkt. Eller kanske för att föräldrarna inte skall se. Här gick det hett till i förra veckan när dottern och en kusin lekte spöken.....

15/8 Helgen som gick var vikt för en båtövernattning, nästan oavsett väder. Det var bestämt sedan tidigare. 

Vi var dock rätt irriterade när vi kom till natthamnen för tre båtar (de på bilden och en segelbåt i samma sällskap, ursäkta bildkvaliteten) hade lagt sig långsides och spärrade en stor del av hamnens platser. Detta trots en skylt om att sådan förtöjning inte är tillåten. Inte en enda ledig bojplats fanns därför tillgänglig, men de försökte övertala oss att gå längst in. Storebroägaren hade minsann legat där en gång, och det gick bra. Nu känner jag hamnen och vet att där är (för) grunt, så det blev inget med det. Efter en stund övertalades dock segelbåtsinnehavaren av en annan båtägare att förtöja om sin båt, och med hjälp av denne fick han tag i en boj. Och hjälp behövde han, antingen p.g.a. inmundigade drycker eller ren orutin.

Väl tillagda visade det sig att det varit en del diskussion redan innan vi kom, och barnfamiljen alldeles intill oss hade tvingats lägga sig nästan med bottenkänning. Hänsyn på sjön ?  Gäller visst inte alla...:-((.

Något mer byggprojekt blir det nog inte i båten just nu, möjligen skall en skrovgenomföring tas bort och plastas igen. Säsongen är nog att betrakta som slut, i alla fall ser det ut så i våra fullbokade almanackor :-(.