Dagbok


Nu når solen inte högt på himlen, och vattnet har en tunn hinna av is.... (19/12)


7/11 Nu är vi inne i den tid på året där båten känns minst prioriterad. Det märks väl också på aktiviteten här....

Tog ändå tag i en sak som stått på listan en längre tid - kolla vatten i batterierna och fetta in polerna. 

Vi funderar även på att flytta fram det fjärde batteriet (bilden) till nästa säsong. Det har dock ingen hög prioritet.
Däremot så har jag börjat fundera på ytterligare ljudisolering av bogpropellern. Mallar därför en kåpa i kartong, som sedan skall göras i ordentligt material och ljudisoleras.
Här är kartongmallen på plats. Den blir ganska mycket större än själva bogpropellern, men eftersom denna utvecklar rätt mycket värme under gång gäller det nog att ha lite extra luftvolym inne i kåpan.
21/11 Som jag skrev ovan händer inte så mycket just nu. Har bl a en dusch som skulle monteras in, men denna vinter tänker jag vänta med att göra saker tills det inte är 10-15 minusgrader.....

Webbhotellet denna sida ligger på har haft en större diskkrasch, och man har fått backa rätt långt för att hitta en felfri backup. Därför "backades" plötsligt dagboken och en del inlägg försvann på forumsidan. Dagboken kunde jag själv återställa, men det som försvann på forumsidan (2-3 inlägg) är sannolikt värre med :-(.

5/12 Längesedan jag ens var nere vid båten. Men nu blev det av i alla fall. I brist på plywood att göra bogpropellerboxen av, så påbörjades duschprojektet istället. 

Eftersom djupet är begränsat förses anslutningarna med vinklar för att få alla slangar i lämpligare riktning än rakt bakåt.

Här skall den sitta, på akterspegeln men lätt åtkomlig även från akterdäcket. Sticksågen gör gärna märken från sulan, därför maskeras 3-4 cm extra utanför snittet.
Duschinsatsen skruvas fast. Lite Sikaflex innanför håller regnvattnet kvar på båtens utsida.
Nu är montaget klart !
Utseendet med stängd lucka. Nu återstår att sätta T-kopplingar på varmvattenberedaren och dra slangar därifrån till duschen. Varmvattenberedaren ligger nämligen rätt nära och har ju både varm- och kallvattenanslutningar.

Men det blir inte idag.....

19/12 Det skulle visa sig dröja ett tag innan duschmontaget skulle bli slutfört. Men idag fick jag inspiration. Givetvis en dag med minusgrader - alla PVC-slangar blir otroligt lättarbetade i denna temperatur (obs ironin).

Detta foto är taget nerifrån och rakt upp i det gytter av slangar där duschens nipplar kan anas. Och där skall slangklämmor monteras. Synd att man är vig som ett kylskåp....

När slangarna efter viss möda dragits fast uppe vid duschinsatsen, dras de vidare ner mot varmvattenberedaren. Viss extra fixering behövs på vägen.
Anslutning till varmvattenberedaren. På varm- och kallvattenanslutningen demonteras befintlig slang och nippel, och ett T-rör sätts dit. 

Detta jobb är egentligen väldigt lämpligt att göra nu (bortsett från att det är minusgrader), eftersom vattensystemet ändå är tömt.

Här är det klart !
Återstår bara att se om det läcker någonstans. Är inte säker på att jag fick det helt bra uppe vid duschen. Men det får vi se till våren.

Till duschen använde jag vanlig armerad tryckluftsslang (Biltema), som visserligen skall vara OK för dricksvatten också. Min erfarenhet är dock att vatten som stått ett tag i en vanlig PVC-slang tenderar till att smaka "plast". Men till duschen går det bra med billig PVC-slang eftersom man knappast skall dricka det vattnet.

Nästa projekt: Att sätta fast mikrovågsugnen. Den har bara stått inskjuten på sin plats, men till nästa säsong skall den bli fastskruvad.

Men det blir inte idag...;-).

22/12  Min tanke är att sätta invändigt gängade sexkantiga hylsor i ugnens framkant. Med två skruvar, åtkomliga från skåpet under, kan då ugnen hållas fast.

Lämpliga skruvhål fanns färdiga, men skruvarna i dem fick jag flytta till några närliggande, icke använda ställen.

Hålen borras upp till 4,5 mm (eftersom det var M4-hylsor jag råkade ha hemma ;-).
Vi vill ju inte att änden mot mikron skall snurra när ugnen monteras/demonteras. Förser därför skruven med gänglåsning....
...innan en bricka och slutligen den gängade hylsan monteras.
Med brickans hjälp blev hylsans längd perfekt. Återstår att borra två hål i båtens pentrysektion och montera tillbaka mikrovågsugnen, nu fastsatt med två skruvar.
23/12
God Jul !