Dagbok
2013


Jan Förra säsongen inleddes med att sätta propellern i en boj och dess kätting. Dock blev skadorna inte större än att den fick sitta på resten av sommaren.
Men nu åkte den av, till förmån för en ny av "skewback"-typ. Samtidigt passade vi på att justera måtten lite så motorn varvar ut något bättre.
Feb Det "fina" ylletyget som varvet förser båten med i original tål UV/solljus väldigt dåligt. Trots att båten bara är utsatt för solen ett par tre månader om året fick vi reparera förarstolen för ett par år sedan. Efter förra säsongen såg ryggdynorna ut så här hela vägen och tyget var som blekt papper.
Nu är det utbytt mot ett betydligt mer båtanpassat tyg (som inte sticks !) och som kanske håller längre än 10 år.
I båten har vi sedan tidigare ett trådlöst bredband.
Men när flera datorer eller kanske t.o.m. våra bekanta i båten bredvid också vill utnyttja uppkopplingen blir det svårt. Hittade denna router, som har direkt support för mobilt bredbandssticka på USB (3G ) och de allra flesta svenska operatörerna förinlagda. Fungerade direkt och dessutom klockren automatisk uppkoppling. Att den går att köra direkt på 12V var heller ingen nackdel.
Här är routern monterad , åtkomlig genom luckan till elskåpet (i skrovsidan snett nedanför förarplatsen).
Ibland vill vi ha på datorn utan att nödvändigtvis koppla upp internet. Därför kopplades matningsspänningen till routern via en knapp som fick texten "INTERNET".
1/5 I aktre soffhörnet har jag tänkt sätta en uttagspanel för USB, 12V och bildskärm (VGA), för att även kunna sitta där och använda båtens dator. Idag finns endast navigationsskärmen att titta på, och den sitter ovanför vindrutan och det blir ganska jobbigt för nacken efter ett tag....
Panelen görs av kretskortslaminat, alltså 1,6 mm glasfiber med en tunn kopparbeläggning på båda sidor. Det gör panelen stark, enkel att bearbeta men gör även att jag kan löda fast olika saker på panelen såsom fästen och.....
...till och med gångjärnet.
Panelen skall nämligen döljas av en trälucka när den inte används.
För att hålla kvar luckan i stängt läge på ett enkelt sätt fräses en magnet in i träluckan, och en plåtbricka limmas bakom panelen som den kan fästa mot.
Panelen provisoriskt monterad. Under ses en eldosa, då jag samtidigt passar på att montera ett extra 230V-uttag här. Att dra hit kablarna var det största jobbet.....
En bild som lite mer visar var i båten vi är (aktre babordsskottet i salongen, hyllan och soffdynorna är borttagna på bilden).
24/5 Monterat och klart, bara luckan återstår.
Eluttagen är från Eljo's serie "wood", ett vanligt eluttag men med ram i just klarlackad ek. Vet inte om de säljs längre, men jag köpte på mig ett par när jag byggde båten.
Efter att täckluckans lack torkat kunde den också monteras.
Ovanför vindrutan finns i original en ventil. Jag hade ingen bättre lösning än att sätta ett fult plastgaller när båten byggdes. Detta har jag retat mig på länge nog nu.
Biltema säljer grytunderlägg (!) i ett format och träslag som passar väldigt bra och påminner om ek. Köper ett sådant och fräser en snygg kant runtom. Blev i alla fall snyggare än plastgallret.
En utetermometer har vi saknat i många år.
En liten panelmätare från Kjell & c:o (säljs också av andra) med yttre givare på sladd är numera iunfälld bredvid stereon. Givaren tittar ut i ett hål under "kepsen" alldeles i närheten, högst upp ovanför vindrutan. Här sitter den rätt skyddat, syns i princip inte men är ändå utomhus.