Dagbok
2012
10/6 Vi har i många år funderat på att förse båten med fenderhållare på pulpiten. Nu har båtgrannarna satt fendrar på sina bommar, och att slippa plocka upp och ner fendrarna i hemmahamnen är ju rätt bra.
Köpte två uppsättningar, men det visade sig att det blev helt fel att sätta dem på tänkt vertikalt pulpitrör. För det rör där de måste sitta lutar så mycket att fendrarna kommer ramla ur, och dessutom ser det inte riktigt klokt ut.
Således måste övre hållarens fäste vridas nästan 90° för att istället sättas på den horisontella pulpitdelen (nedre visas dock på bilden - övre ser ungefär likadan ut).
Den horisontella pulpiten på NB870 är kraftig, 32mm. Fenderhållarna är gjorda för 25 mm, så de avskurna fästena böjs ut lite innan de svetsas fast igen.
Den tunna träpinnen gör att bygelns polerade utsida inte blir ful av skruvstyckets käftar.
Första sidans fäste svetsat. 
Med speciell typ av elektrod i svetsen går det rätt bra att svetsa rostfritt !
För att få exakt samma vinkel på båda sidor, skruvar jag helt enkelt ihop fästena med varandra före svetsning av den andra sidan.
Efter svetsning ser det allt annat än blankt och fint ut.
Första steget (efter bortknackning av slagg) är hårdkörning med borrmaskinen försedd med stålborste.
Nästa steg är polering. Antingen använder man vax eller någon form av pasta. Här kletar jag faktiskt på vanlig Autosol......
....och kör sedan så tussarna ryker med en textiltrissa på borrmaskinen.
Klart !
Nästan så man skulle polerat hela fenderhållaren, för det nysvetsade fästet och svetsfogen blev faktiskt blankare än resten.
15/6  Nya fendrarr anskaffade, som passar i korgarna och dessutom är något kortare än dem vi hade tidigare. 
De uppblåsta fendrarna får nya fenderstrumpor.
Provmontering på båten. Visserligen skyms sikten en del av fendrarna, men det är acceptabelt i alla fall. Och när man skall in i en främmande hamn är med största sannolikhet fendrarna uthängda och skymmer därför inte sikten.