Dagbok


Inte så mycket snö, men kallt och bistert... (3/1)


3/1 TV-mottagningen i en båt är oftast inget vidare. Har därför införskaffat en TV-antenn (Triax UFO-II) för montering på lanternmasten. Smidigt att göra detta nu när lanternmasten är lös.
Det GÅR faktiskt rätt bra att borra i rostfritt med vanliga verktyg. Men det kräver låg hastighet, smörjvätska och att man trycker allt vad man förmår (och lite till). I brist på bättre smörjmedel använder jag vanlig motorolja.

Det räcker dock med att borrmaskinen spinner upp en enda gång för att bränna sönder borret.

Här är fästet monterat ("näbben")....
...och så slutligen antennen.
Den kompletta lantermasten/radarplattformen.

Innan det hela är klart måste även kabel och strömförsörjning ordnas inne i båten. Men det får vänta till plusgraderna infinner sig.....

15/1 På Jula kan man numera köpa mässingartiklar i "båtstil" för bara 99:-/st. Bl.a. klocka, termometer och barometer. Och det ÄR faktiskt riktig mässing !

Visserligen var det lite si och så med noggrannheten på framförallt termometern, men eftersom varuhuset hade ett tiotal av varje sort var det lätt att välja ut en som visade rätt.

Här är de monterade i båten.

Jag blev dock snabbt påmind om känslan (eller frånvaron av) i tårna förra vintern, så det får fortsätta att vara lite glest mellan projekten. I alla fall så länge det är minusgrader....

1/2 En amatör/VHF-radio är anskaffad och skall monteras till höger om bildskärmen. Enklast är att demontera panelen och ta med den hem för håltagning m.m.
När jag gjorde panelerna lackades bara utsidan. Detta var nog inte så lyckat, i alla fall inte på just denna. Ena sidan har ju kontakt med den torra (ibland uppvärmda) inneluften, medan den olackade baksidan står i direktkontakt med uteluft via ventilationsöppningarna.

Detta är nog en av orsakerna till att panelen slagit sig och fått bananform (tack för tipset, Bosse). Grannpanelen ur samma planka (med samma ådring) har däremot inte slagit sig alls.

Om några dagar skall det bli plusgrader. DÅ lovar jag att projektet skall bli lite mer intensivt igen. Modifiering av förarstolen och byte av bordsstativet står närmast i tur.

Det är ju bara 2 1/2 månad kvar till sjösättning, även om det verkar avlägset när man tittar ut. Så här ser det ut i vår trädgård just nu.

4/2 Nu har jag äntligen fått det riktiga bordsstativet. Visserligen har "hembygget" i trä fungerat hyggligt, men det har blivit vingligt med tiden.

För att kunna förvara bordsskivan under den utdragna dynan när U-soffan bäddas ner, måste vi ha ett stativ med löstagbar "pelare". Dessutom får ingen av flänsarna med ev. fasta rördetaljer vara högre än 20-30 cm. 

Denna enkla, raka grundmodell av stativ säljs av någon anledning inte någonstans i hela Sverige. Norska "Maritim" hade dock, och att leverera till Sverige skulle inte vara problem. I praktiken var det nog stora problem, för jag fick aldrig någon respons på mina beställningsförsök....

Men när min kollega (med norsk adress) beställde, fick han det på nolltid. Tack Reijo !

Bottenflänsen skruvas fast....
 ...liksom bordsflänsen.
Efter att ha kapat röret var det hela klart !
Genom att ta bort röret kan bordet med detta stativ alltså förvaras under den utdragna sittdynan när U-soffan bäddas ner. Tror att man i original svänger ut det istället, men då hindrar det passagen (även om man givetvis delvis kan plocka ner även originalstativet).
10/2 Gjorde en ny takpanel ikväll. Med den gamla som mall var det lätt att kopiera även borrhålen. 
När den nya panelen skulle lackas passade jag på att ta bort den andra breda, alltså den i mitten med klocka/termometer/barometern på (se ovan, 15/1). 

Även denna får lite lack på baksidan för att förebygga att den också slår sig.

Jag vill kunna stå upp med huvudet genom takluckan och köra ibland.  Detta är svårt på NB870, eftersom stolens framkant tar emot. Man får stå lite som ett Z, och det är jobbigt. 

Å andra sidan GÅR det i alla fall. På t ex Viknes 1030 är det inte ens möjligt att försöka ställa sig upp (den har samma stolsmodell som NB870) - ratten, stolen, ja allt möjligt är i vägen. Vad man skall ha takluckan till mer än för lite ljusinsläpp på den förstår jag inte....

Lösningen är en uppfällbar framkant på sittdynan. För detta måste stommen modifieras, så här börjar galonen på undersidan sprättas loss.

Här har även tyget lossats. Allt sitter fast med häftklammer i riklig mängd. Det verkar dock som att vissa saker limmats först (kardborrebandet på undersidan), men sedan har man häftat det i alla fall. 
Det var nog säkrast, för limmet var fortfarande kladdigt...:-(.
Något sådant här hade vi tänkt oss. 
I den nya sittdynans främre del (den uppfällbara) kommer det finnas en botten av plywood/kryssfanér. Den kommer i nedfällt läge att vila på stommen med tre sidor.
14/2 Fortsätter med lite av varje.

Bl a tänkte jag byta plats på de yttersta brytarna. Den yttersta är nämligen värmarbrytaren, och det händer att man går emot den ibland. Byter därför plats på brytarna, så att en (ännu) oanvänd hamnar ytterst.

Fortsätter med panelbytet och montering av kommunikationsradion. Fick fundera lite innan mikrofonhållaren fick en bra placering, vi vill inte ha en sladd hängande i synfältet.

Panelen till taksökaren väntar jag med att montera tillbaka (på bilden precis ovanför radion). Den enkla, fula vippbrytaren skall bytas till en Carlingswitch först, alltså likadan som övriga switchar.

Den klåfingrige göre sig icke besvär ! 

Radarn är normalt bortplockad över vintern, och det som syns av kommunikationsradion är bara en lös panel. Själva radion är monterad på ett betydligt mer svåråtkomligt ställe....

15/2 Fläkten på toaletten har fått en brytare. Hittills har den varit kopplad över toabelysningen, men det finns faktiskt tillfällen då man vill ha tänt utan att det behövs extra ventilation.
Toadörrens lås och handtag har gått lite kärvt, så dörren togs med hem. Efter att ha pillat med låset ett tag blev det riktigt bra. Passar också på att lacka dörren en gång till nu medan den är hemma.
21/2 Nu är den fula vippbrytaren på strålkastarpanelen bytt mot en Carlingswitch, och panelen åter på sin plats.
Här är en (till) som älskar båten ! 
- Hjälper jag inte pappa kan jag ju alltid sysselsätta mig själv....
22/2 Projekt "förarstol" har fortsatt. Det blev lite mer än bara en lös dyna.

Den är nu färdigmodifierad, med c:a 8 cm kortare underrede och en uppfällbar skiva på "gångjärn" som sticker ut lika mycket. Skivan kommer att utgöra botten på främre dynan.

Här är skivan (dynan) i sitt uppfällda läge.
Det slutliga färdigställandet kommer att dröja någon månad tills tapetseraren är färdig. Fast båten skall ju inte i sjön riktigt än....
29/2 Vi har haft lite resonansljud från värmaren, och det verkar som att de kom ifrån den något skadade avgasljuddämparen. Har införskaffat en ny (dyr..), och med den försvann oljudet nästan helt.
Alla värmarslangar är nu isolerade (glasullstrumpa med grå plastfolie på utsidan). Sträckan genom "maskinrummet" har varit isolerad ända från början, men nu behöver ingen värme gå till spillo i stuvutrymmet under salongen heller.
Ett fäste för flaggstången kom också på plats. Fördelen med att ha det på pulpiten är att man slipper borra hål och att det går att flytta om placeringen inte blev bra.

Egentligen skulle vi även satt in ett kylskåp i helgen (Isotherm 65-liters), men vi fick fel modell. Monteringen får vänta tills nya prylar levererats.


En vacker förmiddag i februari (taget utanför huset hemma 1/2)