Dagbok


1/1 Inte gjort så mycket, satt taklist på toan. Värmefläkten välte och gick sönder.
Mår inte riktigt bra (men det beror inte på att det var nyårsafton igår).
2/1 Sågar ut fotsteg samt list. Fäller in en ekplanka på undersidan för att stadga den ytterligare.
Varför göra något enkelt när man kan göra det komplicerat ?  Men listen (utsågad ur en ekplanka med bandsåg) tog kanske lite väl lång tid att göra....
Sågar ut ett hål för förvaringsfack ovanför fotstegets plats i båten (á la NB840).
3/1 Kantbrädan med handtaget monteras (bild kommer nog).
Ett bekymmer har varit hur belysningen skall lösas på toan. Lampan måste sitta så högt som möjligt för att ge bra ljus, men samtidigt får inget stjäla den redan måttliga takhöjden (knappt 180 cm). Vi har fastnat för en tvålampslösning, och teoretiskt skall det finnas plats för att fälla in en halogenlampa i taket. Men det vet jag inte (än).....

På Ljusglimten i Jönköping hittar jag dock robusta halogenlampor som bara kräver 8 mm i inbyggnadsdjup !  Dessutom är de pulverlackerade (metall), IP44-klassade och godkända för montering direkt intill brännbart material.

Det var med hjärtat i halsgropen jag satte hålsågen i taket, eftersom jag inte visste hur det såg ut innanför. Man vill ju inte komma ut på andra sidan....

Mellanskiktet visade sig utgöras av en träskiva (löst ilagd ?) som gick relativt lätt att avlägsna där lampan skulle sitta. Eftersom lampan bara bygger 8 mm blir det nästan 1,5 cm luft ovanför.

Kabeln till taklampan var trixig att få igenom någonstans. Det löstes genom att lägga den rakt akterut mynnande bakom instrumenteringen genom ett snett borrat hål.
Den andra lampan fälldes in i defrosterkanalen (mycket enklare), och det hela kompletterades med en strömbrytare (Meta, mässing) på väggen bredvid dörren.

Med 2x10W blev toan ljus och trevlig, trots att vi har ekfanér även på insidan (i original är väggarna klädda med ljust laminat).

4/1 Monterar fotsteget m.m. Luckan ovanför måste jag göra om, dels blev den lite skev, dels skall den göras vänsterhängd istället för med gångjärnen i nederkant. Så som det är nu låser den toadörren om den skulle åka upp, vilket inte är bra. Tänkte inte på det.....:-(.
Resten av familjen är på besök nere i båten. Trevlig hörna det här, men mycket sågspån. Bäst att hjälpa pappa med dammsugningen....
Lämna aldrig en tvååring ensam med tumstocken !
Enligt tradition skall Vättern ryka tre gånger innan den lägger sig, vilket sker i snitt vart 7:e år. När den går igen helt blir det garanterat en sen vår. Idag var det andra eller tredje gången den rök, och just sju år sedan den låg sist. Molnen på bilden är inget annat än rök från sjön, som i vissa fall sedan utfälls som snö.
-22°C på kvällen.
5/1 Inatt började Vätterns is att lägga sig. Vet inte hur mycket, men den ligger i alla fall ett hundratal meter ut. Varför skall detta ske när jag bygger båt och vill ha milt väder ?  Murphy.....

Kapar till salongsdurkskivan, samt gör hål för luckan. Det gick rätt fort, men att kanta öppningen med teaklist var träligare. Genom att såga från "avigsidan" blir flisningen minst på snyggsidan.

Nu är salongsdurken på plats !  Detta har jag dragit på, men nu var det nödvändigt att få dit den för att kunna gå vidare. 
Kombibil rekommenderas om man skall bygga själv, skivan är drygt 2,20 lång och knappt metern bred.
6/1 Inte gjort mycket: limmat en list inne på toan, tillpassat några lister vid fotsteget. Jag längtar till sommarens temperaturer....
Kul med kontakt med andra halvfabrikatsbyggare, i synnerhet Ni som också bygger NB870.
7/1
 
 
 
 
 
 

8/1

Limmat ytterligare list, gjort ny lucka för förvaringsfacket vid fotsteget. Tur att Biltema har billiga skruvtvingar.
 
 
 

Dagens ris till den person som dragit ur elsladden ur stolpen. Limmet hann tydligen frysa innan det härdade och den nylimmade toalisten var bara att ta bort med handen och ta hem igen. 
Tappar dessutom sticksågen i salongsdurkens avslutningslist med ett djupt jack som följd, så det är bara att ta bort den också och göra en ny. Ingen bra dag.....:-((.
 

9/1 Som Laila Dahl sjöng - efter regn kommer solsken. 
Idag fick jag mycket gjort på kort tid. Ny avslutningslist redan klar och monterad (lackade den andra gången idag morse innan jag åkte till jobbet). Nya vänsterhängda luckan monterad och toalisten åter limmad.
10/1 I stickkojsutrymmet är det lite mörkt. Vi hade tänkt göra större hyllor än de plastfack som sitter i original, ja t.o.m. en hel infälld sektion. Ramen till denna sektion limmade jag ikväll (sedd bakifrån). Kanske svårt att förstå hur det kommer att se ut, men om några dagar så..... 

Vi hade också tänkt sätta ett fönster här, men skrovsidan verkar vara en aning för böjd. Vågar inte såga ur något nu, kanske hittar ett mindre fönster.

För ljusets skull blir det en dold ljuslist i hyllan, delvis infräst i ramens övre trä. Eftersom många frågat hur den hemmagjorda ljusslangen ser ut, passade jag på att ta en närbild.
Lamporna är köpta hos Farnell (www.farnell.com) art. nr 620-713. Ytterdiameter på slangen c:a 8 mm.
11/1 Skåp/hyllsektionen som jag trodde skulle ta fyra timmar att göra tar det dubbla. Sabotören har dragit ur elkabeln igen och slängt ut den i snön.
Så här stort hål har jag aldrig sågat upp i en båt innan. Fast det är ju inte i skrovet...
12/1 12V-dammsugaren drar så mycket startström att laddaren tror det är kortslutning och stänger av sig (har inget batteri). En stor kondensator löser dock problemet !
Ägnar dagen åt skåp/hyllsektionens lucka och lackning. Sitter nog över en timme i båten och bara velar - hur skall jag lösa alla konstiga vinklar på garderobsdelen ?
13/1 Äntligen är hyllsektionen på plats !  Eftersom det inte blev ett fönster i den kanske vi sätter dit en hylla till. Kunde inte låta bli att visa den med mysbelysningen tänd också :-).
Delarna till pinnräcket gjorde jag innan, se denna länk.
Vår elsladd var återigen urdragen. Har kontaktat hamnansvarige, och vi kan lösa min elförsörjning från annat håll om det här fortsätter. Märkligt att det skall behövas....
14/1 Har börjat med garderobssektionen. Inte en rät vinkel !  Sitter och vrider och vänder på träbitar, kladdar på papper o.s.v. men blir inte mycket klokare.
Det är som flera halvfabrikatsbyggare jag talat med säger: Mycket tid går åt till att bara fundera på "hur".
Kör sönder ett frässtål, så det blev tidig kväll.
15/1 Kapar till några bitar och provar. Tror jag skall göra även den andra luckan i sektionen innan väggarna monteras permanent. I original sitter garderobsluckan på "tvärskottet", men vi tror det är lite mer praktiskt att hänga in kläderna framifrån som i en vanlig garderob. Kanske mest en smaksak ;-).

Det är lite omständligt att inte kunna lacka på plats i båten, eftersom allt måste göras demonterbart för lackning hemma. Har dessutom inte riktigt lika högt tempo just nu - en sjuk dotter och höggravid hustru ändrar prioriteringen lite.....

Det blåser rent ohejdat och jag för en kamp mot vädret för att hålla båthuset på marken och presenningarna kvar utanpå. Inatt har SMHI dessutom varnat för stormbyar. Men det är nästan sommarvärme, flera plusgrader !

16/1 Lite bättre prioritetsmässigt - dottern frisk (fast hustrun dock fortfarande höggravid ;-).
Jag har tillfälligt slutat tidsplanera de närmaste jobben i båten. Planeringen återupptas när garderobssektionen är på plats - tiden den kommer att ta kan jag inte överblicka just nu. Hela kvällen går nämligen åt till att få sidorna på plats, på rätt höjd och med rätt vinkel.
17/1 Kvällen blir lång. Även toppskivan på garderobssektionen blir klar, alla fästlister limmas/skruvas på plats. Trångt, lampetten måste demonteras för att få på toppskivan. Sedan demonterades allt igen för lackning hemma. Inte i säng förrän vid midnatt....
18/1 Kantfanérar och lackar alla garderobsdelar på morgonen. Drar ut på tiden och jag kommer försent till förmiddagens aktivitet (förlåt, Jörgen).
Häromdagen limmade jag ihop några brädbitar (22x44 mm) till ett svarvämne. Inspirerad av några bekantas segelbåt tänker vi sannolikt sätta en svarvad stolpe mellan garderobstoppen och taket (tack för inspirationen, Jan). Svarvdags igen, alltså !
19/1 Monterar hela garderobssektionen. Listerna samt pinnräcket kommer så småningom. Batterierna tog abrupt slut i kameran, så det blev ingen bättre bild än så här.

Drar det elektriska i denna del av fören också, samt monterar läslampa. Det måste nog bli belysning i garderoben också, det är rena natta därinne....

I original finns en snygg dekorbräda ovanför förliga ryggdynor i salongen med fräst fyrkantsdekor. Först ville latmasken i mig rationalisera och fräsa ett par längsgående, men hustrun protesterade (vilket hon som vanligt gjorde rätt i.....).

En justerbar mall sattes ihop av lite brädbitar och skruvtvingar, i vilken brädan kunde förskjutas och mönster med valbar bredd kopieras.....

...och genom att sätta en extra styrplatta med en hylsa på fräsen blev det enklare att följa en mall istället för en kant.

Såg i "Gästboken" ett önskemål om att få titta på bygget vid tillfälle. Det är naturligtvis helt OK att ta kontakt för ett ev. besök och titta på båten om Ni passerar Jönköpingstrakten. Fast den blir nog trevligare att se när den är färdigbyggd och i sjön...;-).

20/1 Gårdagens fräsning blev inte lyckad. Fräsen gav väldigt fula brännmärken överallt. Efter att i två timmar ha försökt putsa bort dem för hand och med slipstift (som bara gav fler brännmärken) åkte brädorna tillbaka in i mallen igen. Genom att fräsa ytterligare 0,5-1 mm i samma spår och med extremt låg rotationshastighet gick i princip alla brännmärken bort ! 
Nu återstår bara lackning ett par gånger.
21/1  Som avslutning/kantlist på garderobssektionen vill vi ha ett likadant pinnräcke som på stickkojshyllan. Men när en list (som egentligen är två) skall geras med två olika vinklar i varje ände (och ändarna inte är lika) samtidigt som den skall passa mot ytterligare fyra andra saker, tar min hjärna semester. De lösa bitar jag gör ikväll får jag kasta...:-((.
22/1 Ny dag och nya idéer. Nya lister kapas fram, och jag gör nu en hel pinnräckessektion (provisoriskt ihopsatt) istället för att bråka med de lösa listerna, och använder sedan kapsågens vinkelinställning för ena vinkeln och matarens vinkelmöjlighet till den andra. 

Kvällen blir sen, men jag är i säng på rätt sida om midnatt. Och i garaget ligger nu alla delar till pinnräcket, tillpassat och provmonterat :-)). Bilden visar några bitar monterade för tillpassning - en liten vink om hur det kommer att se ut.
Stolpen är skruvad inifrån garderoben nedtill och monterad med flera träpluggar (och Sikaflex) mot taket. Jag hade inte kameran med vid monteringen, men principen med pluggar upp i taket var en höjdare !  Inga skruvar syns ju heller. Rekommenderas.
23/1 Dekorbrädorna kommer på plats. På bilden syns var de två andra utöver original hamnat - en döljer stickkojsavslutningen mot "ryggskottet", den andra täcker skarven längst in.
I garderoben var det som sagt "rena natta", men med en belysning för 99:- hos Marinbutiken blev det ljust (5W halogen)....
...liksom i stickkojshyllan som nu även fått ett 12V-uttag. F.ö.är nu eldragningen klar i fören.
24/1 Nu är äntligen pinnräcket på plats !  Jag litar dock inte riktigt på fogmassans hållfasthet, utan vill helst ha hörnen ihopskruvade. För att inte få synliga skruvar återstod bara ett alternativ - plugga hålet (ännu olackat på bilden).
Eftersom jag inte har borrsats för pluggar och jag bara behövde en enda, filade jag fram den. Tänk på att ändräet skall vara på pluggens långsidor, inte i pluggens ändar. Det gjorde inte jag, så detta är plugg nr 2....
25/1 Sätter en del lister, håller annars inte på så mycket med båten idag. Andra listbitar kan med fördel användas för att spänna fast täcklisterna medan limmet torkar !  Blir dock snabbt svårt att röra sig i båten....
Förpiksluckorna får handtag. Det blev inga knoppar utan likadana som i resten av båten.
26/1 Mer lister, är ganska ineffektiv och slö idag. Många på besök i båten -  trevligt.

En synpunkt jag fått är att det är svårt att få någon helhetsbild av båten via mina bilder. Min tanke är kanske att gå in på NorgesBåts eller NB Marines sajt (se förstasidan) för detta, men det kan nog vara på sin plats med lite mer övergripande bilder på just vårt bygge....

Här en bild tagen från förpiken och akterut (SB sida) med toasektionen mitt i bild.

Även denna från förpiken och akterut, dock mot BB sida. Här syns stickkojens placering under salongens U-soffa rätt tydligt (samt en skruvtving - limmade som sagt lite lister idag). Ja, det ligger mycket skräp i stickkojen.....
Garderobsdörren kan anas, liksom hyllsektionen inne i stickkojen.
Så här ser i dagsläget "salongen" ut, taget från dörren till akterdäck och föröver. I bildens mitt kan man ana V-kojerna längst förut. Till vänster syns stommen till U-soffan. Det upphöjda golvet här kommer så småningom även det att få randig durkplywood.
Försökte ta en bild utifrån, men eftersom jag inte ville riskera att ramla ner blev det kanske inte så mycket "helhet" av bilden. Får väl skylla på kamerans måttliga zoomområde i vidvinkelområdet ;-).
27/1 Hylla och klädstång i garderoben är dagens resultat. Eftersom jag inte har mer ekrundstav får jag göra mig en rundstav med svarven...
...och ändfästen med hålsågen.
Här den färdiga klädstången före lackning. I original tror jag det sitter något enklare, men i och med en annan placering på luckan finns där heller inte riktigt samma infästningsmöjligheter.
28/1 Takskivan ovanför garderobssektionen kapad, klädd och monterad. De medföljande mässingskruvarna med färgade plasttäckbrickor är (som alla mässingskruvar) mycket mjuka, så det slutar så här ibland om man missar förborrningen det allra minsta. 3,2 mm (inte 3,0 eller 3,5) verkar oftast fungera rätt bra.
29/1 Sätter de sista listerna kring garderobssektionen.
Kan inte låta bli att visa en lite större bild på
hur det blev. 

Mmmmmmm.......

..och en till. Hann även göra klart hyllorna inne i 
skåpet och montera klädstången. Äntligen KLART.
30/1 Raskt kastar vi oss in i nästa delprojekt. Kommer igång sent, är inte vid båten förrän vid 21-tiden. I ena änden av överhyllan på toan tänkte vi ha ett skåp. Några bitar av hyllan hinner dock provas, men det går som alltid åt mycket mer tid för tillpassning än jag räknar med.
31/1 Det är väl bra om man tidigt vet vad man vill, men att bokstavligen sätta sig på tvären redan innan man sett dagens ljus var kanske lite onödigt. "Genvägen" ut fungerade dock den med ;-).

Greja med båten idag ?  Nääää.......!