Dagbok


2/3 Nu har ett av de mest spännande projekten påbörjats. I alla fall tycker jag det....

Under pentryöverskåpet skall vi ha en TV. Men för att det inte skall se klumpigt ut måste den vara lite speciellt utformad - i princip skall den inte märkas alls i uppfällt läge. 
Hjärtat i detta projekt kom på posten idag - en 15" LCD-monitor med VGA och videoingång för inbyggnad (Samsung "smart panel"). Bara 18 mm tjock som mest. Som synes på bilden gick det rätt snabbt att koppla upp nödvändig kringelektronik i labbet för att få igång något på rutan.

(Den är egentligen mer ljusstark än vad som kan tyckas, bilden är tagen med blixt).

6/3 Det blir inget kylskåpsmontage den här helgen heller. Visserligen har vi nu fått rätt modell, men istället har dörren blivit felmonterad/skadad (?) när leverantören gjorde den vänsterhängd åt oss. Det krävs milt våld för att öppna och stänga den, och längst ner tätar inte dörren ordentligt i stängt läge. Det är nästan 5 mm springa (dörren är faktiskt "stängd" på bilden). 

Ganska illa och dålig reklam, kylskåpet kostar ju trots allt över 7.000:-. Vi får se hur de tänker lösa det.

Man blir rätt trött av sådant här. Det är ju inga småsaker att packa ner och skicka tillbaka heller.....:-(.

7/3 I kvällens avsnitt skall vi börja bygga en egen TV !

Först kapar man till lite träbitar som skall bli fronten. Sedan fräser man ner det mesta så att ekbrädan bara blir ett par mm där det är kritiskt. Det går åt ett par extra bitar....

...varefter allt limmas ihop. Lägg märke till urhacken uppe och nere - detta är ventilationsspringor. Eftersom det alstras en del värme av elektroniken/skärmen är luftväxling nödvändig.
8/3 En massa små hål behövs för att ljudet skall komma ut. 

I och med att monitorn specialtillverkas för båtens inredning i ek blir den inte lika attraktiv för en obehörig. Dessutom är ju båten larmad dygnet runt och ringer upp oss så snart någon närmar sig. Rätt tryggt att via internet också kunna se var den befinner sig, när som helst.

10/3 Här har hålen tagits upp för knapparna och texten kommit på plats.

Egentligen kommer detta inte att bli en TV i ordets rätta bemärkelse, snarare en kombinerad video- och datormonitor med högtalare. Den innehåller ju ingen egen TV-tuner. 
Däremot kan den kopplas till SCART-uttaget på en mottagare för t ex digitala marknätet, och min tanke är att man helt enkelt tar med denna hemifrån till båten när man skall ut någon längre stund och vill ha TV-mottagning.

14/3 Nu är TV-monitorn nästan klar. Ena högtalaren saknas samt en VGA-kontakt, men under veckan kan den förhoppningsvis bli helt färdig. Har nog löst upphängningen/låsanordningen också.

Och det bästa av allt - den blev bara 27 mm tjock. Totalt, alltså, inklusive trähöljet i ek....

Efter många turer är nu också kylskåpet monterat. 

Tillverkaren kom faktiskt hit och bytte ut det felaktiga på plats, utan extra besvär för vår del. Med den inställningen till reklamationer gör det faktiskt inte SÅ mycket att det blir fel ibland. Pluspoäng till Thermoprodukter i Kalmar !

27/3 Vädret har gjort att jag inte pysslat med båten på ett tag. Är bekväm i vinter, vid snålblåst och minusgrader kan båten vänta....

Drar kablage upp till hörnet vid pentryöverskåpet för TV-monitorn. På bilden ses VGA- och ljudkabeln (samt en orange +12V) från datorn.

Det där med att låta alla kablar från "instrumentbrädan" landa i en plint är en höjdare. Enkelt att lägga in spänningsmatning till TV-monitorn via en brytare utan att behöva in och pilla i härvorna bakom instrumentpanelen.

Med kablarna i kabelkanaler (på bilden öppnad) så blir en efterinstallation dessutom snygg och smidig.

Här är TV-monitorn provisoriskt upphängd i sina gångjärn. En bild på den i uppfällt läge (alltså horisontellt, knappt synlig under överskåpet) kommer så snart listen är klar som låsblecken skall greppa in i....
4/4 Nu är listen monterad som skjutlåsen skall låsa i. 

Genom att sätta skruvarna så här blir alla dolda (även gångjärnens) när TV-monitorn är uppfälld. Om man använder låset också blir det nästan omöjligt för en obehörig att plocka bort den. Å andra sidan är det tveksamt om den är användbar i andra sammanhang - den är ju specialgjord.

Skärmen i uppfällt läge. Det enda som egentligen skämmer är (den svarta) kabelstammen till höger. 

Jag fick ett problem med "jordslinga", vilket gav surrande ljud i högtalarna från datorn. Det löstes dock med en audiotransformator (galvanisk avskiljare, finns för bilstereo) på kabeln från ljudutgången på PC:n.

Här är skärmen nu äntligen inkopplad till datorn och DVD-spelaren.
Gissa om pappa och båten blev populära idag !  Kunde inte slita blicken från Pippi ens för att titta i kameran.....
10/4 För två månader sedan (10/2) började jag att modifiera förarstolen. Nu har tapetseraren gjort sitt, och resultatet blev kanooooon !

Så här ser stolen ut med dynan nerfälld, alltså samma utseende som i original med "hel" sittdyna.....

...och så här gör man med dynans framkant när man t ex behöver stå upp. 

Kanske något för stolsleverantören (Skisma) att fundera på. Med samma stol i Viknes 1030 är det ju inte bara svårt, där är det helt omöjligt att stå upp och köra.

Nu kan man som synes stå upp bekvämt med raka ben, och ha huvudet upp genom takluckan.
16/4 Idag har jag fått hem ett antal Flexiteek-paneler. Kunde inte låta bli att lägga ut dem och samtidigt ta en bild....
...och en till. Det blir en helt annan båt med teakpaneler !

Att de är underhållsfria och att passformen är ypperlig ger ytterligare pluspoäng.

Att limma panelerna tar sin lilla stund för en lekman. Det är inte speciellt svårt, men det gäller att hålla framförallt kanterna i press - de vill gärna resa sig.

Biltemas silvertejp är fortfarande en av mina bästa vänner.....

18/4 Eftersom panelen beställts en aning större än luckan, sticker det ut någon mm på sina ställen. När limmet torkat skärs detta bort....
...och putsas med grovt sandpapper (60) för att få bort den blanka plastytan.
Det färdiga resultatet. Visst är det teaklikt ?
Det finns en miss från varvet som irriterat oss en del - de i och för sig snygga, försänkta gångjärnen på luckorna i aktern har så liten öppningsvinkel att luckan ofta inte ens kunnat stå rakt upp.

Nu är det dock enkelt att åtgärda. Genom att "knäcka" gångjärnet en aning i skruvstycke, ökas maxvinkeln från 90-95° till uppåt 110°.

19/4 Varvet har tagit fram ett tillbehör till NB870/8700 - en extra badbrygga. Visserligen har båten redan en integrerad i aktern, men har man belamrat den med livboj, fenderhållare och kanske ankarspel blir det snabbt trångt.

Flexiteek-panelen till badbryggan kom idag. Något sådant här kommer det att se ut när den är limmad. Badbryggan skall också förses med gummilist innan den monteras.

Eftersom badbryggan är uppdelad i tre, något förhöjda ytor, skulle det mest naturliga ha varit att också ha tre teakpaneler. 

Emellertid blir det nog estetiskt bättre med en hel panel. Nivån innanför (dvs ordinarie badbrygga/akter) har just tre ytor, och båten bör nog avslutas med en "helhet" för utseendets skull. För att få en jämn yta spacklas försänkningen mellan ytorna på ett par mm upp till jämnhöjd innan teaken limmas.

25/4 En "gammal synd" från förra året är nippeln till vattentanken. Den läckte direkt, men eftersom det var stökigt att byta blev det Sikaflex utanpå för att täta tillfälligt. Någon fyndig byggare hade ju satt mutter på insidan. Och gick det en sommar, kan det väl fungera en till.....

Men det gjorde det inte. Nu blev det demontering av tanken (på bilden uppallad för att den lilla skvätt vatten som finns inte skall rinna ut).

Vi har tänkt montera ett vattenfilter på sjövattenintaget. Eftersom motorn är ny är det bättre att skräpet får fastna i ett rensbart filter än i värmeväxlaren. Sitter inte som standard, men man kan nog få det som tillbehör också från varvet.

Men den klena plåtvinkeln som följde med som fäste skulle inte hållit länge. Gjorde en egen lösning med rostfria band och aluminiumvinkel.

Alla rostfria slangklämmor är inte bra. Biltemas lite mindre sorter är prisvärda, men större går inte att dra hårt. Men Julas (bilden) är inte ett dugg bättre - de spricker eller går tvärt av !

Det blir faktiskt Marinbutikens hädanefter....

Kylvattenfiltret på plats. Expansionskärlet satt innan på denna plats, men det är lättare att sätta någon annanstans (mindre och inte alls lika grova slangar).
Motorn är vi väldigt nöjda med, förutom på en punkt: Impellerplaceringen. 
Den sitter långt fram, snett under motorn (se pilen). Helt omöjlig att nå med mer än en hand - den andra måste man stödja sig på när man likt en ål skall ta sig in hit fram. För att pressa i (och framförallt dra ur) impellern krävs två händer.

Inser också att den nyinskaffade impellerutdragaren inte får plats utan modifiering. I utdragsriktningen sitter nämligen startmotorn....

Båten har efter mycket vånda nu fått ett namn också. Kom på plats idag (från Reklamia).
Badbrygge/badplattformsprojektet fortsätter. Den befintliga listen fixeras med en extra skruv för att inte sprätta ut, och kapas sedan.
Är man själv får man lösa saker på annorlunda sätt. Att hänga den i två spännband var emellertid så smidigt att jag nog skulle gjort det även om jag hade haft hjälp. Bara att justera in höjden eller sänka ner en bit när man behöver komma åt baksidan.

Bakom gamla listen (dvs där badplattformen skall bultas fast) är skrov och överbyggnad ihopskarvade. Tyvärr var ett tiotal av nitarna slarvigt monterade/försänkta, så innan plattformen monteras måste det borras "gropar" i denna på motsvarande platser...:-(.

Listen monteras. Fixerades först med tejp, borrades och skruvades sedan när den hamnat någorlunda rakt.
Listen är grov och styv. För att kunna böja den lite smidigare användes en värmefläkt som fick stå på ett tag på nära håll innan listen skulle sättas fast.
En skruvtving är till bra hjälp för att hålla listen i läge medan man borrar och skruvar.
30/4 På babords lucka i aktern är det ganska vanligt med ett originalmonterat ankarspel. Så småningom skall vi också skaffa det, men då måste luckan göras mindre och resterande del fästas permanent.

Bara den Flexiteekklädda delen kommer att vara öppningsbar.

Det är lite synd att varvet inte utnyttjat möjligheten att få maximal stabilitet på badplattformen och minimal påfrestning på akterspegeln, där den bultas fast rakt över skarven mellan skrov och överbyggnad. 
Som synes skulle den utan problem kunnat gå ner dubbelt så långt mot botten, kanske t.o.m. följa runt skrovkanten och kunnat bultas från två håll med 90° vinkel mellan bultförbanden. Det skulle åtminstone halverat påfrestningarna på akterspegeln och gått att lösa snyggt också.

Nu känns den visserligen inte direkt vek, men det finns alltså förbättringspotential. Men värre blev det med en nedfällbar badstege i mitten (som på bilden). Det klarar inte konstruktionen ens med en person på stegen. Både själva badbryggan bågnar och akterspegeln sviktar. Gjorde därför förstärkningarna enligt bild, vilket blev som natt och dag !

I original sitter visserligen inte badstegen här utan på sidan, längst in mot skrovet. Sannolikt beroende på ovanstående. Men den stegen ingick inte badplattformssatsen från varvet, även om bultarna till den var med.....
 
 

Här ses stegen och den färdiga plattformen monterade. Ett handtag har också satts dit för att underlätta.
Ungefär så här blir det med Flexiteek på aktern. Här ses också stegen uppfälld, och div klämanordningar för att fixera limningen på ankarspelsboxen.

Inom någon månad skall vi förse förvaringsboxarnas akterkant med var sitt grabbräcke, så man har något att hålla sig i när man vistas på badplattformen.